Berliini

Tällä kertaa matkalla 14.-19.12.2016

Berliinissä on nyt liki kymmenen kertaa käyty ja yhtä
reissua lukuun ottamatta olemme olleet siellä joulukuussa joulumarkkinoiden aikaan. Todennäköisesti menemme vielä uudelleenkin, vaikka tämän joulun alla uutiset joulumarkkinoilta olivatkin erittäin ikäviä.
Berliini nyt vaan viehättää meitä, sillä lento Helsingistä on lyhyt, majoittuminen melko edullista, ruoka hyvää, ostosmahdollisuudet ovat mainiot, kaupungissa on valtavasti näkemistä sekä paikallinen liikkuminen helppoa ja edullista. Lisäksi saksalaisten sekaan on helppo sujahtaa; sen verran ymmärrämme ja osaamme kieltä, ettemme ole ihan hukassa. Aika monessa paikassa pärjää kyllä englannillakin.

Kasasin tähän muutaman ajatuksen, joista voisi Berliiniä
tuntemattomalle olla jotain hyötyä. Nähtävyyksistä en käy kirjoittelemaan, koska tietoa mm. muurista, Brandenburgin portista, kirkoista, museoista, televisiotornista yms. löytyy googlesta yllin kyllin eikä minulla ole juuri lisättävää. Sen vain mainitsen, että yllättävän lähellä Berliiniä on Sachsenhausenin

keskitysleiri ja museo, minne pääsee S-bahnilla. Jos sellainen historia kiinnostaa, kannattaa käydä.

Liikkuminen:

3 päivän – viikon mittaisia lippuja, joilla saa ajella
kaikilla julkisilla myydään mm. lentokentän infossa. Nyt joulun alla 2016 viikon lippu maksoi 30€ per nenä. Ostettu lippu leimataan linja-autossa ensimmäisen matkan yhteydessä. Suosittelen lämpimästi pitämään lipun myös
mukana, sillä tarkastajia ihan oikeasti liikkuu junissa. Metro- ja junakartan saat myös lippua ostaessasi ja sitä kun tovin sottailee, niin liikkuminen on todella helppoa. Kävelymatkat joillakin risteysmetroasemilla voivat olla pitkähköjä, mutta yleensä hyvin merkittyjä. Liukuportaita
on monin paikoin, paljon joutuu myös tavan portaissa kulkemaan. Hissejä on vähän ja niihin on usein jonoja.

Lentokentältä pääsee Alexanderplatzille kätevästi bussilla.
Lähimmälle U-bahnasemalle Jakob-Kaiser Platzille pääsee lentokentältä myös bussilla. Lähin S-bahn –asema on Jungfernheide ja sama bussi menee myös sinne. Bussit
lähtevät lentokentän ovenpielestä, ovat siis varsin helposti löydettävissä. Bussit ovat välillä täysiä, mutta aina on matkalaukkuinemmekin sekaan sovittu. Junissa
tuntuu väljemmältä… paitsi aamuruuhkan aikaan.

Taksilla voi toki myös matkustaa, mutta meitä ainakin joku vuosi sitten huijattiin ajelemalla ympäri kaupunkia. Julkiset toimivat niin hyvin, ettei sen koommin ole takseilla ajeltu.

Syöminen ja juominen:

Isossa kaupungissa on tietysti tarjontaa ihan joka kävijälle, mutta olemme lähinnä vältelleet ravintolassa syömistä. Edullisesti pystyy pysymään hyvässä ruuassa käymällä mm. rautatieasemilla olevista kojuista syömistä. Mitä erilaisimmin täytettyjä sämpylöitä, salaatteja, keittoja, kebabeja, aasialaista ruokaa ym. löytyy käytännössä jokaiselta vähän isommalta asemalta. Ja pienissäkin aasialaisissa ruokapaikoissa ruoka laitetaan itse ja kasvikset pilkotaan tuoreeltaan. Maut ovat oikeasti hyviä!

Ja tietysti joulumarkkinoiden aikaan ruokaa on joka toisessa kojussa. Hintataso markkinoilla tänä vuonna oli: Sianpotka hapankaalilla 7 €, sämpylä Bratwurstilla 3 €, sämpylä kaslerpihvillä 4 €, paistetut herkkusienet 5 €… Halvimmillaan makkarasämpylän saa käveleviltä makkaramiehiltä, jotka kantavat grilliä mukanaan; tämän päivän hinta 1,5 € sinapilla ja ketsupilla. Nämä siis vain esimerkkeinä.
Joulumarkkinoilla Gluchwein ja kaakao kuuluvat asiaan. Juomat tarjoillaan usein hienoista lasituopeista, joista oli tänä vuonna 3 euron pantit. Sillä rahalla jo tekee mieli palauttaa muki takaisin.

Muutama kohdalle sattunut hyvä ruokapaikka:

KaDeWen (Wittenbergin U-bahn –aseman vieressä) ruokakerroksessa on baaritiskityyppisiä ravintoloita, joista saa erilaisia paikan päällä valmistettavia herkkuja viinin sun muiden herkkujen kera. Kertaalleen kannattaa hinnasta huomimatta ainakin käydä, ruoka on hyvää, palvelu ja fiilis samoin.

Hyvä pihviravintola Escados on Park Inn hotellin takana. Hintataso Suomen luokkaa, viihtyisä paikka ja hyvä palvelu.

Edullinen perusruokapaikka Restaurant Amigo Joachimsthaler Str 39. Lähellä Kurfursterdammin metroa. Ruuat kahdelle alkusalaatilla ja oheen kannullinen viiniä teki noin 30 euroa. Tästä paikasta jää aina hyvä mieli, vaikka ulkoasu on pikkuisen kotikutoinen.

Ja jos sinne hotellihuoneelle tekee mieli ostaa viinipullo, niin ruokakaupan hyllyiltä niitä saa alkaen euron hintaan. Siihen kylkeen parin euron juusto ja muutaman kymmenen sentin keksipaketti, niin jopa kelpaa kaupungilla ryytyneitä jalkoja lepuuttaa maisemia katsellen.

Ostoksia:

KaDeWessa kannattaa ainakin käydä ihastelemassa suuruutta. ja hintoja. Meikäläiselle kukkarolle sieltä ei oikein mitään löydy. Ellei nyt sitten satu olemaan etsimässä jotain erikoista keittiöhärpäkettä, mitä ei ihan oikeasti saa mistään muualta. Valikoimaa siellä on kyllä.

Kauppakeskus Gesundbrunnenin juna-asemalla. Kauppoja moneen lähtöön: vaatteista elektroniikkaan ja siltä väliltä. Helppo tulla junalla. Ruokapaikkoja täällä on niukasti.

Gropius Passagen, iso kauppakeskus Johannisthaler Chausseen U-Banh asemalla. Alakerrassa iso ruokakauppa.

Kauppakeskus Alexa Alexanderplatzilla. Alakerrassa iso ruokakauppa. Kaikkea kaikille.

Kurfursterstrassella väli Wittenbergin U-bahnilta Uhlandstrassen U-bahnille kannattaa kävellä. Matkalle sattuu merkkiliike poikineen sekä kivoja ravintoloita.

Joulumarkkinoilla on tarjolla vaatteita, asusteita, joulukoristeita, monen sortin suolaista ja makeaa herkkua, tuliaisia.... Markkinoita on ympäri kaupunkia ja niiden tarjonta vähän vaihtelee, joten kannattaa pistäytyä useammallakin.

Jos etsit

  • kenkiä, käy Deichmannissa (löytyy mm. Wittenbergplatzin U-Bahnin läheltä)
  • edullisia ja ihan ok tasoisia vaatteita, mene C&A:han (isoin liike Kurfurstendammin U-bahnin vieressä).
  • halpisvaatteita, niitä on joka lähtöön Primarkissa (esim. Alexanderplatzilla)
  • edullista elektroniikkaa, käy jossain lukuisista Saturn-liikkeistä. Yksi iso mm. Kurfursterdammilla, surullisen kuuluisan Breitscheidplatzin aukion lähellä.
  • XL naistenvaatteita, niitä löytyy mm. Ulla Popkenista Gesundbrunnenin ostoskeskuksesta
  • erotiikkakauppaa, pistäydy Orionissa (mm. Friedrichstrassen juna-asemalla)

Kirpputoreja:

Harrastellaan kirpputoreja ja sillä on niitä Berliinistäkin etsitty. Monet ovat auki vain lauantaisin ja/tai sunnuntaisin ja osa vain kesäaikaan, joten se on rajoittanut toistaiseksi käytyjen määrää.

Mauerparkissa on urheilukentän vieressä iso ulkoilmakirppari (Bernauer Strasse 63-64), joka on auki sunnuntaisin. Kojuissa uutta ja vanhaa sekä muuta sekalaista tavaraa. Muutaman kerran on tehty ihan hienoja löytöjäkin ja torin kuppilasta saa hyvää kaakaota ja voileipiä. Kirpparihinnoissa on tinkavaraa.

Ostoksiin liittyen mainitsenpahan vaan, että isoa, vanhaa junalyhtyä ei kannata yrittää käsimatkatavaroissa tuoda kotiin. Menee melkoiseksi selkkaamiseksi Polizein kanssa lentokentän turvatarkastuksessa. Mutta tuli se kotiin silti :)

Ratikalla pääsee ihan Mauerparkin viereen, pysäkki Wolliner Strasse. Bernauerstrassen U-bahn –asemalle on noin puolen kilometrin kävelymatka.

Ostbahnhofilla on antiikkimarkkinat myös sunnuntaisin. Kojut ovat ihan siinä rautatieaseman vieressä, joten S-bahnilla helposti lähestyttävissä. Rahoista, postimerkeistä sun muista sen sortin tavaroista kiinnostuneille kiva paikka.

Flohmarkt- hakusanalla löytyy lukuisia paikkoja lisää.

Muille emme ole ennättäneet, vielä.