Ankanmunaherkut

Ankanmuna ei maultaan poikkea juuri kananmunasta, mutta mielestäni se ei ole keitettynä parhaimmillaan: olomuoto menee vähän kumimaisemmaksi kuin kananmunalla. Keittoaika joka tapauksessa kypsälle ankanmunalle on 12 min ja hyvin se taipuu munavoihin ja siivuina leivän päälle.

Parhaimmillaan ankanmuna on mielestäni munakkaissa ja leivonnassa, koska siitä tulee kananmunaa kuohkeampi vaahto.

Yhdeltä tutulta kuulin, että hänen kananmunalle allerginen lapsensa voi käyttää ankanmunasta valmistettuja ruokia. Tutkimustuloksia en tunne asiasta, mutta jollekin oli apu löytynyt. Kokeilla kannattaa kyllä varovasti eikä pelkästään tämän suosituksen perusteella!

Munakas

Suosikkini on uunimunakas, johon voi täytteeksi laittaa ihan juuri sitä mitä sattuu huvittamaan. Joskus teen kinkusta joskus sienistä ja joskus ihan vaan pinaatista ja sipulista. Joskus heitän sekaan ne kaikki!

Lisään munien sekaan lorauksen ruokakermaa ja nökösen tuorejuustoa, suolaa ja haluttuja mausteita ja vatkaan kunnolla kuohkeaksi vaahdoksi. Kaadan munavaahdon vuokaan laitettujen täytteiden päälle, ripottelen vielä päällimmäiseksi vähän juustoraastetta ja koko hoito uuniin noin 180 asteeseen ja noin 20-30 minuutiksi. Munakasaineksethan voi jakaa pienempiin vuokiinkin: yhden hengen annoksiksi tai vaikka muffinssivuokiin.

Alla olevassa noin 3 desin soikeassa vuokassa olevaan munakkaaseen on käytetty 3 ankanmunaa. Siitä riitti lounaaksi kahdelle. Pienessä pyöreässä yhden hengen annoksessa on 1,5 munaa.

Täydellinen lounas tai iltapala... tai joku muu nälän tappaja :)

Leipominen

Ankanmunista saa kuohkeat kakut ja muut leivonnaiset. Muista vaan sovittaa munien määrä ohjeeseen!

Yleensä kaupasta myydään M-kokoisia munia, mikä tarkoittaa 53 - 63g /muna. Tähän kokoon on suurin osa leivontaohjeista mitoitettu.

Ankanmunat... ainakin meillä... saattavat painaa jotain 60 ja 100 gramman väliltä. Yleensä olen isommista laskenut leivontaohjeisiin niin, että 1,5 kananmunaa vastaa yhtä ankanmunaa. Mutta maalaisjärki käyttöön munia mittaroidessa. Tai keittiövaaka.